Nalazite se ovdje: O Iranu Kultura
Donacije

Kultura

Kirov cilindarIranska kultura jedna je od najstarijih na Bliskom Istoku i dugo je vremena bila dominantna kultura na tom prostoru i prostoru središnje Azije. Iran je direktno utjecao na mnoge druge kulture i narode od Italije, Grčke i Makedonije na zapadu, Rusije na sjeveru, Arapskog poluotoka na jugu, te Južne i Istočne Azije na istoku. Perzijski jezik je smatran jezikom intelektualaca te su gotovo svi filozofski, znanstveni i književni radovi u islamskim carstvima pisani su pahlavijem, te nakon toga prevedeni na arapski jezik. Perzijski ili farsi, jedan je od najstarijih svjetskih jezika i danas u uporabi, a poznato je da ima jednu od najsnažnijih književnih tradicija. Dva i pol milenija inspirativne književnosti, tisuće pjesnika i pisaca, veličanstvena i impresivna arhitektura, živi običaji koji sežu do zoroastrijskog doba prije više od tri tisuće godina, te druge jednistvene nacionalne karakteristike mogu se usporediti sa tek nekoliko zemalja.

Iransku kulturu karakterizira mnoštvo običaja i tradicija od kojih su mnoge baza zapadnih proslava. Među ceremonijama koje se još uvijek održavaju su Nouruz, Čaharšanbe Suri, Sizdah Bedar, Jalda noć, Haft Sin... Sjedenje oko Haft Sina i recitiranje Hafiza, posjećivanje obitelji i prijatelja tijekom slavlja Nouruza, proslava noći Čaharšanbe Suri i preskakivanje krijesa u nadi da će se tako riješiti bolesti i nesreće, provođenje Sizdah Bedara, 13-estog dana od Nove godine u prirodi, stari su i zanimljivi običaji koji dolaze iz Ahemenidskog Carstva.

Vrlo važna karakteristika kulture je i perzijska uljudnost tarof koja nalaže poštovanje prema starijima i prema ženama, upotrebu pristojnog jezika i široku gostoljubivost prema strancima.

Sponzori

Sponzori

Hrvatsko-iransko društvo

IRANDUSTAN

Reg broj: 21011903 OiB: 98988983526 info(at)hid-irandustan.hr Predsjednik: Ebtehaj Navaey predsjednik(at)hid-irandustan.hr Dopredsjednik: Tea Krizmanić dopredsjednik(at)hid-irandustan.hr Tajnik: Franko Ćorić tajnik(at)hid-irandustan.hr

HIR-Irandustan © 2016 - . Sva prava pridržana.